Information om e-faktura och direktbetalning

20.03.2023

Senaste el och fjärrvärmefaktura behöver vara tillgänglig vid aktivering av tjänsterna eftersom fakturans kundnummer och referensnummer behöver uppges.

 


E-faktura (kräver internetbank)

Hur man aktiverar e-faktura via sin internetbank

 

Vid aktiveringen väljer ni om e-fakturan ska godkännas (manuellt av er själva) för slutförandet betalningen eller om den godkänns automatiskt. Ni kan även lägga in ett maxbelopp för fakturan då det automatiska godkännande går över till att det krävs ett manuellt godkännande för att slutföra betalningen. E-fakturan betalas på förfallodagen förutsatt att det finns täckning på kontot.

 


 

Direktbetalning   

  • förhandsbesked på fakturan, betalningen sker automatiskt
  • fungerar både med och utan internetbank

Direktbetalning kan man aktivera genom att kontakta sin bank, genom personligt besök eller via telefonsamtal (fungerar i vissa banker). Vid telefonkontakt kan man behöva identifiera sig på något sätt, via tex bankkoder.

Vissa banker kan lägga in direktbetalning genom att man som kund använder sig av meddelandefunktionen på internetbanken.

Vid direktbetalning får kunden ett förhandsbesked till sin postadress, förhandsbeskedet ser likadant ut som en vanlig faktura men med tilläggsinformation om att det är ett förhandsbesked samt att beloppet dras automatiskt på förfallodagen, förutsatt det finns täckning på kontot.

Direktbetalning genomförs automatiskt av banken i enlighet med förhandsbeskedets information.

  • Är det något oklart med fakturan kontaktar man kundtjänst på Mariehamns Energi och därefter vid behov även banken.