Vad kan man göra för att spara energi?

Vi befinner oss i dag i en period med höga elpriser och som verkar hålla sig på en högre än det vi är vana vid.

Fördelningen av förbrukningen för en eluppvärmd villa.

 • Uppvärmning ca 50%
 • Varmvatten ca 20%
 • Hushållsel ca 30%

Här kommer lite tips på hur du kan se över din elanvändning.

Beroende på om ert hus är Eluppvärmt med direkt el/värmepump eller fjärrvärme så finns det olika saker att tänka på för att sänka elförbrukningen i din bostad.

 • Direktverkande el. Det kan vara klokt att kontrollera med en VVS-installatör om det är möjligt att installera en Luft/Luft värmepump som sköter uppvärmningen istället för direktverkande radiatorer.

 

 • Kontrollera inomhustemperaturen. Normal inomhustemperatur är 20-21 grader. Med ett eluppvärmt hus ökar elförbrukningen med ca 3-5 % för varje grad.

 

 • Fundera över vattenförbrukningen. Att duscha lite kortare tid påverkar inte bara vattenförbrukningen utan även elförbrukningen eftersom varmvattenberedaren förbrukar el när varmvattnet värms upp.

 

 • Tid för användning. Försök att styra så mycket av din elanvändning till kvällar/nätter och helger. Även om din tariff inte tar hänsyn till detta, så sänker det ditt tariffpris indirekt genom att ta bort förbrukning från höglast-timmarna.

 

 • Diskmaskin. Välj det mest energisnåla programmet när du diskar.

 

 • Tvättmaskin. Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Med lägre temperatur går det åt mindre energi. Genom att tvätta full maskin så utnyttjar du energin mest maximalt samt att använda energisparprogram.

 

 • Torktumlare. Har du möjlighet att hänga tvätten på tork ute i solen i stället för att köra den i torktumlaren?

 

 • Släck lampor och stäng av apparater. Många av oss har redan bytt ut till energisnåla LED-lampor, men om du har kvar gamla lampor, som drar mycket energi, är ett tips att släcka lampan när den inte behövs. Det kan också vara klokt att stänga av apparater som inte används, till exempel datorer och TV-apparater. Att de står i stand-by-läge innebär sällan någon större förbrukning.

 

 • Se över kyl och frys. Optimal temperatur i kylskåpet är 6 grader och frysen -18 grader. Då mår matvarorna som bäst. Mat som ska tinas upp från frysen kan med fördel tinas i kylskåp eftersom den bidrar till att hålla temperaturen i kylskåpet nere och mindre energi går åt till kylning

 

 • Golvel-värme Om du har golvvärme i tex. badrummet så håll dörren stängd till badrummet så att den inte försöker värma upp hela din lägenhet. Den kalla tiden på året kan det vara värt att kontrollera en extra gång att golvvärmen inte står på och drar onödig energi.

 

 • Ventilation: Optimera din ventilationsanläggning och sköt underhållet av anläggningen.

 

 • Utebelysning. Klockstyr din utebelysning och optimera lystiden efter familjens behov. Det är onödigt att utebelysningen lyser på nattetid.

 

 • Bastu: Tänk på att bastuspisen förbrukar mycket energi . När du badar bastu så räcker det normalt att bastun värms upp på 30 till 60 minuter och att bastuspisen stängs av direkt efter att bastubadandet är klar

 

 • Motorvärmare. Klockstyr motorvärmaren och kupévärmaren då dom förbrukar mycket energi. Rekommenderad inkopplingstid är:

-15°C eller kallare — 1,5 timme innan avfärd

-15°C till +-0 — 1 timme innan avfärd · +-0°C till +10°C – 20°C

 

För att få tips och råd se länkar :

https://www.energiradgivningen.se/minska-din-energianvandning/

https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/